Wel twintig ontwerpen maakten ze voor de nieuwe keuken, Tim en Amber van de Velde uit Heemstede. Want na vier jaar verbouwen in hun jaren ‘30 woning moest er een speciale keuken komen. Een keuken met zowel een modern als klassiek karakter, wat goed zou aansluiten bij de in tact gebleven authentieke elementen van de woning. Zoals de glas-in-lood ramen en de houten visgraatvloer, en met moderne tegenhangers zoals strakke fronten en een 80 cm brede inductiekookplaat. Die speciale keuken ‘scoorden’ ze bij Keur Keukens in Haarlem.

Tim en Amber hebben een grote, open keukenruimte waar ze graag een heel groot kookeiland in willen hebben.

Dit lukt met een maximale bladmaat van een composiet aanrechtblad. De kookplaat in het eiland valt loodrecht onder de plafondafzuiging die Tim zelf heeft gemonteerd. Dat was even goed passen en meten, maar het is geslaagd. Composiet is overigens niet de eerste keus van het stel. Het werd eigenlijk ingegeven door hun wens voor een speciale lichte kleur beton, die, zo licht als zij wilden, alleen verkrijgbaar was in dit materiaal.

Moderne keuken Heemstede met goudkleurig handgreep

Een speciale kleur antraciet

De kleur van de fronten zou oorspronkelijk groen moeten worden. Een aantal stalen werd besteld, maar wat ze ook bekeken, in realiteit vonden ze groen toch minder mooi. En dus werd het heel donker antraciet, een speciale kleurnuance die niet bij de standaard collectie keukens beschikbaar is, maar wel bij Residentic keukens waar elke RAL en Sikkens kleur mogelijk is. Deze tint kan bij een bepaalde lichtinval ook goed voor zwart doorgaan. Tijdloos, vinden Tim en Amber. De messing handgrepen op de fronten wijzen terug naar de lange historie van het huis. Leuk aan dit eiland is dat er een eikenhouten snijplank op gemonteerd zit. Hier kun je samen heel wat groentes te lijf gaan!

Moderne keuken Heemstede met enkele spoelbak in eiland

Quooker met flexibele uitloop

Deze keuken is één van de eerste keukens met een Quooker Flex, de vernieuwde kokendwaterkraan met soepele uittrekslang. Ze hadden ’m zonder flexibele uitloop besteld, maar toen ze kort voor levering deze bijzondere kraan in de showroom zagen –net een paar uur geleden gemonteerd – switchten ze nog snel. De soepele uitloop is ideaal, bijvoorbeeld bij het spoelen van glazen of het reinigen van de gootsteen, vindt kookfanaat Tim. Hoewel, in deze keuken is Amber naar zijn zeggen ook hard op weg om kookfreak te worden!

“De soepele uitloop van de Quooker is ideaal”

Moderne keuken Heemstede met flexibele uitloop
Moderne keuken Heemstede

Betere werkhouding

Eén ding hadden ze niet aan gedacht. Tim en Amber hadden het eiland zo uitgedacht dat de beide kopse kanten loodrecht naar beneden vallen. Op aanraden van de verkoper probeerden ze in de showroom bij een andere keuken uit hoe je staat aan een massief blok: Bitter slecht. Voorovergebogen doe je je werk, en binnen no time heb je last van nek, rug en schouders. Beter is het om het kookeiland onder het blad iets terug te laten vallen, zodat de gebruiker als het ware met zijn voeten deels onder het blad staat. Zo sta je mooi recht en belast je je lichaam vele malen minder.

Moderne keuken Heemstede met twee soorten werkblad
Moderne keuken Heemstede met kast voor apparatuur
Moderne keuken Heemstede

Het eiland beschikt aan beide zijdes over brede lades en gezien de omvang van het eiland (3,15 m bij 1,20 m) verbergt dit ornament dus een geweldige hoeveelheid opbergruimte. Ruimte die niet ten volle wordt benut met kookspullen, maar ook met andere eigendommen van het stel. Leuk opgezet is de kastenwand tegen de muur. Het lagere aanrechtblad is bewust gekozen voor het koffieapparaat en de blender, zodat het eiland mooi opgeruimd blijft. Dat willen Tim en Amber graag omdat je vanuit de woonkamer zicht hebt op het eiland. Een deel van de kastenwand wordt ingenomen door een combi-oven en een stoomoven. Hier maken ze groentes en vis in klaar, tot tevredenheid van het stel want de belofte dat groentes en vis uit de stoomoven veel lekkerder smaken blijkt inderdaad waar te zijn.

Op onze website kunt u meer lezen over Keur Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

Moderne keuken Heemstede met veel lades in eiland