NRC schreef ooit een reportage over de architectuur van nieuwbouwwoningen in Landsmeer, Amsterdam. Huizen met elk hun eigen uitstraling en verschillende gevels. Een beetje folkloristisch, maar dan in een nieuw jasje gestoken. De woning van Evelien en Bas van Dijk staat er ook tussen, die van hen heeft een trapgevel, modern afgewerkt met een knipoog naar het klassieke. Van buiten heeft dit huis al een heel eigen karakter, kun je nagaan wat je binnen kunt verwachten. Een creatieve combinatie van modern en klassieke elementen versterkt de bijzondere uitstraling van deze woning. Ook de keuken van Keur Keukens in Haarlem past in het plaatje. En hij bevat een aantal opvallende details.

Allereerst trekt je oog direct naar de kasten die omgeven zijn door een maatwerk ombouw, waardoor ze wegvallen als inbouwkasten. Met name de combinatie van matlak kasten in kasjmier (heel licht grijs met vleugje taupe) en de drie eikenhouten fronten geeft een verrassende uitstraling. Warm, fris en heel eigentijds door het samenspel van de verschillende materialen en kleuren.

Moderne keuken Amsterdam

Het kasjmier matcht met het interieur, de moderne gietvloer en de warme eettafel met houten blad. Dit is een heel mooie manier om een keuken een moderne maar toch warme uitstraling te geven.

Moderne keuken Amsterdam met kastenwand

Praktisch en mooi

Een fraai, mat geborsteld basalt grey aanrechtblad van keramiek is in deze keuken geplaatst. Keramiek omdat het één van de hardste steensoorten is, onderhoudsvrij en gebruikersvriendelijk. Zet je hier een zware pan te hard op of een hete pan, dan hoef je niet bang te zijn dat er wat gebeurt… Evelien en Bas hebben de overstap gemaakt naar inductie, want elektrisch koken vinden ze ‘een drama’. Inductie biedt zoveel meer voordelen, zoals wanneer de kookplaat ingeschakeld is maar er staan geen pannen op, dan wordt de plaat ook niet warm. En een kookplaat met een glad oppervlak maakt natuurlijk veel eenvoudiger schoon; reden waarom Bas zich ook niet meer aan gas wilde wagen. Bovendien vinden Evelien en Bas koken op gas minder duurzaam en de toekomst ervan onzeker. Een prettige bijkomstigheid is dat de gladde inductiekookplaat de werkruimte op het aanrecht vergroot, hoewel je er natuurlijk geen spullen op heen en weer moet schuiven.

“Kraan met flexibele uitloop: Geen zware pannen meer tillen, maar de kraan naar je pan toetrekken.”

In Nederland was het hun nooit zo opgevallen, maar wanneer ze in Zwitserland op vakantie waren viel hun oog regelmatig op kranen met een flexibele uitloop. In dit bergenland ervaarden ze hoe handig het is om glazen schoon te spoelen of een pan te vullen met water. Je maakt het jezelf eigenlijk veel makkelijker door de kraan naar je pan toe te trekken in plaats van een pan met water te tillen! Zeker zware pannen. En dus kozen ze ook voor dit type kraan in hun nieuwe keuken.

Moderne keuken Amsterdam met flexibele uitloop
Moderne keuken Amsterdam met inductiekookplaat
Moderne keuken Amsterdam

Twee ovens tot één geheel

In de keuken is een stoomoven met daarboven een bakoven geplaatst. De strip aan weerszijden van de apparaten zorgt ervoor dat beide ovens één geheel vormen. Het moet juist dit merk stoomoven zijn vanwege de kwaliteit van het merk, de uitstraling en een aantal handige extra’s die Bas aanspreken. Zo kan de klep van de stoomoven terug in het apparaat geschoven worden om zo eenvoudig de gerechten uit de oven te kunnen pakken. Evelien en Bas stomen inmiddels wekelijks, met name groenten, maar willen ook de andere mogelijkheden van dit moderne bakapparaat verder verkennen.

De haard weerspiegelt de keuken

Wat verder nog leuk aan deze keukenstijl is, dat de bewoners van het trapgevelhuis ervoor hebben kozen om het meubel rondom hun haard dezelfde uitstraling en kwaliteit als de keuken te geven. Links doen de keukenkasten dienst als tv-meubel en zijn lades verscholen achter het witte hout. Rechts prijkt een vakkenkast, waar een aantal met zorg gekozen accessoires de persoonlijke sfeer van het huis verlevendigen.

Op onze website kunt u meer lezen over Keur Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

Moderne keuken Amsterdam